Skip Ribbon Commands
Skip to main content
IMPAQ - Public Outreach

Pressclip

Pighvarre-yngel sættes under lup - 19-08-12

Videnskabsfolk fra RUC skal optimere ynglen af pighvarrer på 30 år gammel virksomhed i Gudnæsstrand.

Forskere: Roskilde Universitet, Benni Winding Hansen og Elisa Blanda
Medie: Thisted Posten, thisted dagblad side 4 
Forfatter: Poul Erik Tarp

Presseklip

 

Pighvar kan blive erhvervs-eventyr - 17-08-11

Der er store forventninger til det nye område til opdræt af pighvar i Thy. Et firma i Thy satser nemlig på industrielt opdræt af den eksklusive spisefisk. Fiskeopdrætsfirmaet Maximus vil med hjælp fra to forskere fra Roskilde Universitet planlægge produktionen efter de optimale forhold. Hele jordens befolkning stræber efter produkter fra fiskeindustrien, og vi fanger altså kun cirka 50 procent af det behov, fortæller Benni Winding Hansen, der ser et "enormt perspektiv" i produktionen, ikke bare nationalt, men også internationalt.

Forsker: Roskilde Universitet, Benni Winding Hansen
Medie: epn.dk
Forfatter:
 Jens Kurt Jørgensen
Presseklip
Artikel

​​

Pighvar opdrættes på tanglopper - 16-08-11

Virksomheden Maximus ved Thisted opdrætter den eksklusive spisefisk pighvar på vandlopper. Perspektiverne er store, siger professor Benni Winding Hansen fra RUC og peger på, at der er stor efterspørgsel efter fiskeprodukter, men at kun 50 procent af de fisk, der bliver brugt i fiskeindustrien,
har levet naturligt. Resten er opdrættet. Indslaget forekommer ca. 4 min. inde i udsendelsen.

Forsker: Roskilde Universitet, Benni Winding Hansen
Medie: TV 2 Nyhederne 18.00
Presseklip

 

Vandloppeprojekt skal hjælpe transporten - 16-08-11

I Thy er der store forventninger til et nyt projekt med vandlopper, der skal sikre, at danske virksomheder bliver store eksportører af den eksklusive fladfisk pighvar. Benni Winding Hansen, professor ved Roskilde Universitet , siger, at omkring halvdelen af verdens fiskeproduktion foregår under kunstige forhold, hvorfor projektet er interessant. ... Per Meyer Jepsen, Roskilde Universitet , forklarer, at det er en kompliceret proces.

Forsker: Roskilde Universitet, Per Meyer Jepsen
Medie: TV 2 Nyhederne 22.00
Presseklip

Vandlopper skal sætte skub i Danmarks eksport – 20-07-11

Forskere sætter salget af skræddersyede vandloppeæg i system, så der kan avles flere fiskearter, da verdenshavene ikke producerer lige så mange fisk, som der hives op af vandet. - Der er et stort behov for fiskeprotein på hele Jorden og derudover et behov for kvalitetsfisk til den rige del af verden. Hvis vi skal imødekomme behovene, skal vi i langt højere grad satse på dambrug. Det er her, vandloppeæg spiller en meget central rolle, siger Benni Winding Hansen fra Institut for Miljø, Samfund og Rumlig forandring på RUC, som i de sidste 5 år har forsket intensivt i vandloppeæg. Nu skal forskningen omdannes til noget konkret, brugbart og profitabelt. I en kommende ph.d. ved RUC skal vandlopper undersøges og udvælges efter særlige træk, og målet er gennem kontrolleret avl til sidst at få en super-vandloppe, der vil sikre eksportsuccesen.

Forsker: Roskilde Universitet, Benni Winding Hansen
Medie: Videnskab.dk, B.dk og Jp.dk
Presseklip
Artikel 1
Artikel 3

 

Vandlopper måske fremtidens vindmølleeventyr – 02-03-11

Halvdelen af de fisk, vi spiser, er opdrættet i dambrug, men det er ikke alle fisk, der kan det, hvorfor nogle er urimeligt dyre. Med vandlopper som foder vil mange nye fiskearter imidlertid kunne opdrættes, og det er der mange penge i. Derfor betragtes forskningen i vandlopper fra flere sider som Danmarks nye "vindmølleeventyr". Benni W. Hansen, professor ved Roskilde Universitet, leder et forskningsprojekt, der for nylig har modtaget godt 20 millioner kroner i støtte. - Det vi gerne vil lære, er at få vandlopperne til at producere en masse æg, som vi kan sende rundt med posten i hele verden, som mad for nye arter af fisk, vi ikke kan opdrætte i dag, fortæller han. Langt de fleste fisk lever af vandlopper som små, men nogle bliver ved med at gøre det, og derfor er lopperne nødvendige for at kunne opdrætte dem. Projektet er færdigt om fem år og skal resultere i et anlæg, der kan producere vandlopper.

Forsker: Roskilde Universitet, Benni Winding Hansen
Medie: DR P1
Forfatter:
 Marie Hougaard, Nynne Sørgaard & Kristoffer Frøkjær
Presseklip
​​

 

Forskerstøtte – 14-12-10

Vandlopper er det bedste foder til fisk, og nu er der udsigt til, at Danmark kan få et kæmpe erhvervseventyr ud af dem. Professor Benni Winding Hansen, Institut for Miljø, Samfund og Rumlig Forandring på RUC, har således modtaget en bevilling på knap 20 millioner kroner fra Det Strategiske Forskningsråd til at forske i vandlopper, og pengene skal bruges til at få løst nogle af de tekniske vanskeligheder, der fortsat er ved at bruge vandlopperne. En stor del af Benni Winding Hansens projekt vil have fokus på at få udviklet dyrkningssystemer for vandlopperne.

Forsker: Roskilde Universitet, Benni Winding Hansen
Medie: Sjællandske
Presseklip
​​​


Forskerstøtte – 09-12-10

Benni Winding Hansen, professor på Institut for Miljø, Samfund og Rumlig Forandring ved RUC, har fra Det Strategiske Forskningsråd modtaget en bevilling på knap 20 millioner kroner, så han kan forske i vandlopper. Vandlopper er det bedste foder til fisk, og der er derved udsigt til et kæmpe erhvervseventyr, hvis Danmark bliver de første til at forske seriøst i lopperne, mener professoren. Han skal sammen med et forskerhold bruge en del af pengene på at løse de tekniske vanskeligheder, der er ved at anvende vandlopper som foder. Derfor vil en stor del af projektet komme til at dreje sig om udviklingen af dyrkningssystemer.

Forsker: Roskilde Universitet, Benni Winding Hansen
Medie: Dagbladet Ringsted og Dagbladet Roskilde
Presseklip
​​​​

 

Vandlopper kickstartes som Danmarks nye vindmølleeventyr – 26-11-10

Det Strategiske Forskningsråd har bevilliget 20 millioner kroner til et forskningsprojekt om vandlopper. De udgør nemlig en ideel kilde til det levende foder, som stort set alle fisk, der opdrættes, lever af i larvestadiet. Markedspotentialet for lopperne er i milliardklassen, og man håber på et nyt dansk vindmølle-eventyr. Projektet ledes af Benni Winding Hansen, som er professor ved Institut for Miljø, Samfund og Rumlig Forandring på RUC. To trediedele af det fisk, der spises, opdrættes i såkaldte akvakulturer, og loppe-foderet vil gøre det muligt også at opdrætte arter som tunfisk, pighvar og tunge. - Udbyttet fra almindeligt fiskeri er stagnerende eller faldende, så der er et kolossalt marked i akvakulturer, hvor vi desuden kan styre sygdomsudbrud, genetikken, kvalitetssikring og forsyningssikkerhed meget bedre, siger Benni Winding Hansen.

Forsker: Roskilde Universitet, Benni Winding Hansen
Medie: ing.dk og aquacircle.dk (25-11-10)
Presseklip

Artikel 1​​
Artikel 2​​​

 

Vandlopper er mange penge værd – 25-11-10

Vandlopper er verdens bedste foder til fisk, og Danmark kan få et kæmpe erhvervseventyr ud af vandlopperne, mener danske forskere. Danmark kan få en ordentlig bid af det globale teknologiske erhvervseventyr, som lopperne repræsenterer, mener Benni Winding Hansen. - Der er nogle tekniske vanskeligheder ved at bruge vandlopper, som ikke er løst. Det udgør derfor en stor del af projektet at udvikle dyrkningssystemer for vandlopperne. Og Danmark er allerede verdens førende inden for recirkuleringsteknologi med 75 procent af markedet, så her er et stort erhvervspotentiale for os, påpeger Benni Winding Hansen og sammenligner det med vindmølleeventyret.

Forsker: Roskilde Universitet, Benni Winding Hansen
Medie: dr.dk
Forfatter:
 Thor Wilkens
Presseklip​​
Artikel

 

20 millioner til loppetjans

Det bedste foder til fisk er vandlopper , og nu er der udsigt til, at Danmark kan få et kæmpe erhvervseventyr ud af dem, mener professor Benni Winding Hansen, Institut for Miljø, Samfund og Rumlig Forandring på RUC. Vandlopper vil gøre det muligt at holde flere fiskearter i akvakulturer, som det i dag ikke er muligt at opdrætte eksempelvis tun eller fladfisk. - Mindst en tredjedel af de fisk, verden spiser, kommer fra akvakulturer, som er den hurtigst voksende fødevareindustri. Jeg kan måske ikke redde Jordens behov for protein, men jeg kan sikre, at vi kan dyrke mange flere arter i akvakulturer, hvor vi desuden kan styre ting som sygdomsudbrud og genetik, udtaler Benni Winding Hansen. Benni Winding Hansen og forskerne bag projektet har nu modtaget en bevilling på knap 20 millioner kroner fra Det Strategiske Forskningsråd til det forsatte arbejde.

Forsker: Roskilde Universitet, Benni Winding Hansen
Medie: HvidovreAvis.dk, www.Hoersholm.lokalavis.dk, www.Fredensborg.lokalavis.dk, RoskildeMediecenter.dk, Villabyerne.dk, FuresoeAvis.dk, Albertslundposten.dk, FavrskovPosten.dk, AllerodNyt.dk, Frederikssundavisen.dk, Syddjurs.lokalavisen.dk, Hip.dk, Lokalavisen.dk, Aarhus.lokalavisen.dk, Egedal.lokalavisen.dk, Loerdagsavisen.dk, Norddjurs.lokalavisen.dk, dgo.dk, Skanderborg.lokalavisen.dk og Rudersdal.lokalavisen.dk
Presseklip​​​

Extern link

We support IMPAQ in investigating zooplankton impacts on larval fish growth 16-11-12

Sofianes ophold ved Maximus A/S​ er stoppet, men samarbejdet forsætter.
DHI​


Det Strategiske Forskningsråds Programkomite for Sundhed, Fødevarer og Velværd, 2010

Beskrivelse af bevilling fra det strategiske Forskningsråd for Sundhed, Fødevarer og Velværd givet i december 2010.